5 steps til et bedre team

En af de ting, der er rigtig fede ved at køre adventure race, er at man er et hold. Gode oplevelser bliver kun bedre i godt selskab – og det gør de dårlige faktisk også (især som krigshistorier bagefter). Vil du også gerne have et team med mere fart på uden at træne mere, så er her et bud på, hvordan man arbejder med teamudvikling i praksis.

I min første sæson med adventure race havde jeg rigtig meget fokus på at finde ud at, hvad det vil sige at køre race. Hvor hårdt er det egentligt at køre 7 timers race? Hvilket udstyr skal man bruge og hvor lidt kan jeg nøjes med? Hvordan sørger man for at få energi undervejs? Hvad betyder signaturforklaringerne på kortet osv.

I denne sæson har vi som team sat højere ambitioner for holdet – målet har været at vinde. Det er bestemt ikke altid lykkedes, men netop derfor har det krævet et større fokus på at sikre, at vi som team kører godt sammen.

Min erfaring er, at der er rigtig meget at hente ved at få afstemt forventninger og bruge konkrete erfaringer fra races til at lære hinanden og os selv bedre at kende, så vi kan udnytte vores fælles ressourcer til det yderste og i sidste ende skabe bedre præstationer. Nedenstående 5 steps er mit bud på, hvordan man effektivt kan udvikle sit team.

STEP 1 – TEAMING
Første skridt i processen er at investere tid i at blive enige om rammerne for teamet og forstå de forskellige deltagere på holdet. Lav noget varm the, find et hyggeligt sommerhus og huska masser af flødeboller (og måske et par løbesko). Det handler båder om hvorfor vi er et team, hvad vi sammen og hver især håber at opnå og hvordan vi planlægger at gøre det. Helt konkret kan man bruge følgende spørgsmål til en dialog på holdet:

Hvorfor er vi sammen som team?
Hvorfor er jeg med på teamet?
Hvad er succes for os som team / de enkelte individer på teamet?
Hvad er planen for at lykkes?

Det fælles og det individuelle hvorfor behøver ikke at være det samme. Vi er alle sammen forskellige og har forskellige grunde til at være med – så længe de individuelle motiver hænger sammen med det fælles er det fint.

Dialogen kan tydeliggøre ambitioner, drømme og indstilling til det at være et hold og køre adventurerace. Det konkrete fokus på planen tydeliggør, hvad der konkret skal investeres. Det kan både være ift. grundlæggende aftaler, træningsmængde, raceplanlægning og eksekvering. På den måde bliver der skabt en fælles forståelse på holdet af hvad der er målet og hvordan det eksekveres i praksis. Det er unødvendigt at skrive, at det fungerer bedst hvis de to ting hænger nogenlunde sammen.

STEP 2 – RACETIME
Kør masser af løb sammen. Få erfaringer fra praksis. Oplev opture – der hvor du rammer posten direkte efter et langt stræk gennem umuligt terræn, kører fra de andre hold på grund af et skarpt vejvalg eller har topgod stemning på holdet med sang og lækre vingummier. Mærk hvordan du selv og dine holdkammerater reagerer, når det går skævt. Når man bliver koldt og demotiveret eller bommer en post så hårdt, at det nærmest er umuligt at komme tilbage i konkurrencen. Og se hvordan du selv og dine holdkammerater håndterer træthed både i benene eller ved mangel på søvn.

Det er min erfaring, at jo mere presset jeg selv eller andre bliver, des hurtigere lærer vi hinanden, herunder reaktioner, styrker og udfordringer godt at kende. Så kan du jo selv overveje, om dit næste adventure race skal være en urealistisk lang masterdistance eller et world series løb…

Når vi lærer hinanden bedre at kende – styrker og udfordringer, er det nemmere at samarbejde i pressede situationer og gøre hinanden endnu bedre, når det går godt.

Du kan melde dig til masser af fede løb her: http://www.ar-union.dk

STEP 3 – LØBENDE FEEDFORWARD
Det er enormt vigtigt for mig, at vi som hold udvikler os sammen og bliver klogere, på at være gode sammen. Jeg får energi af, at blive bedre sammen. En metode til at sikre løbende udvikling er at huske at evaluere efter et race sammen med hele holdet. Det kan være svært, fordi man er træt, har travlt med at komme hjem, holdet er spredt i forskellige biler eller noget helt fjerde, men kort tid sammen er givet godt ud her ift. at lære en masse. Jeg kan godt lide en konstruktiv og ærlig dialog baseret på følgende to spørgsmål:

Hvad fungerede godt?
Hvad skal vi ændre til næste gang?

Bruger man 20 minutter på feedforward efter hvert racerace bliver man med garanti klogere på, hvad der skal til for at blive bedre sammen.

Og så er det ellers ud og bruge erfaringerne i praksis og køre noget mere race!

STEP 4 – GENBESØG TEAMING
Min erfaring er, at det kan være svært at blive konkret nok i teaming processen, første gang man gør det som hold. Derfor kan et genbesøg være en fremragende ide (også fordi man kan købe flere flødebollder….)

På mit hold har vi f.eks. haft et mål om at det skulle være sjovt. Efter en del løb er det gået op for os, at vores definitioner af sjovt ligger ret langt fra hinanden. For nogle er det sjovt at de er ved at brække sig af udmattelse, mens andre synes det er sjovt, når der er overskud til jokes og god stemning. På den baggrund kan man justere holdets formål og blive klogere på hinandens hvorfor.

STEP 5 – EVALUERING
Som afslutning på et teams projekt er det altid fedt at få rundet projektet af og samle op på, hvordan det så gik. Det kunne f.eks. være i forbindelse med afslutningen på en sæson. Her er det særligt oplagt at fejre successer, f.eks. med kage eller noget helt usportsligt som en kold øl på en hyggelig bar. Hvis der ikke er de store sportslige successer, så find noget andet at fejre – der er altid noget at fejre. I en sådan teamafrunding fungere følgende spørgsmål godt for mig.

Hvad var den fedeste oplevelse?
Nåede vi målet?
Hvad gjorde vi rigtig godt?
Hvad lærte vi i denne sæson?
Hvad skal vi arbejde med fremadrettet?
Hvad er ambitionen for næste sæson?

Jeg håber at min miniguide har inspireret til at arbejde med dit team, så I kan køre nogle endnu sjovere adventure races. Vi ses derude – under åben himmel, gennem tætte skove og med masser af fart på.