SAMSØ – EN DANSK PERLE

Med et sommerhus på Samsø kender vi efterhånden øen ind og ud. Det er en hyggelig lille Ø med masser af små oplevelser i børnehøjde. Samsø er oplagt til cykeltur, måske endda med hurtigfærgen fra Aarhus, at leje et sommerhus eller ringe og spørge om I må komme på besøg hos os I Langdalen, hvis vi er hjemme. 

Her får du en liste over vores favoritter.

Labyrinten – find vej i Europas største labyrint. Der er quizzer i forskellige temaer og sværhedsgrader som guider Jer igennem og en helt ny legeplads. Fedt for store og små. 

Gåtur i Nordby bakker (til Issehoved). Parker ved Issehoved hvis du skal gå kort og tag i tur i de smukke istidslandskaber. Du kan nå til spidsen af Samsø og kigge til Helgenæs. Stranden på østsiden, lige der hvor højdedraget slutter er meget børnevenlig og rigtig god at bade fra (parker ved asfalt-vejen og gå det sidste stykke) https://maps.app.goo.gl/dxSNifcom663Q7jg9 . Vil du gå (eller løbe) længere er der masser af fine markerede vandreruter mellem Ballebjerg , Nordby og Issehoved som alle kan anbefales.

Nordby: Hyggelig by med gamle bindingsværkshuse, gadekær og legeplads. Dillemaet her er om du skal spise Kastenberg is hos Mad & Is, hvor der er en legeplads eller du skal have Italiensk Is ved kæret (eller i haven lidt udenfor byen – de har kun åbent i højsæsonen). Kaffen begge steder er rigtig god!  Lars og Lars i den gamle købmandsgaard serverer en skøn frokosttallerken med lokale specialiteter, som man også kan få som take away og Ildegal laver god pizza, hvis du ikke selv gider at lave mad. Der er anlagt en ny shelter og teltplads ved vestkysten ud for Nordby med en badebro. Er du på cykelferie er det et oplagt sted at overnatte. 

Ballebjerg: Lille tårn med rigtig fin udsigt og en god udfordring med en laaang bakken ned til vandet og retur. Særlig smuk i solnedgang eller med en madpakke på toppen, hvor der er bænke og borde.

Køb dine grøntsager fra de lokale vejboder på hele øen. De allerbedste (og dyreste) får du hos Yduns have i Alstrup, hvor det er økologisk. 

Falkecenter Samsø: Laver fugleshows året rundt. Virkelig spektakulært at høre om og opleve fuglene på tæt hold. Man kan endda få lov til at holde fuglene efter showet. Man kan også melde ungerne til falkeskole, hvor de lærer mere om fuglene, laver mad til dem (parterer kyllinger!) og flyver med dem. Kæmpe anbefaling herfra. https://falkecenter.dk/ 

Langør: Bugten lige inden Langør er lav og et rigtig godt bade/legeområde for ungerne om sommeren. Tag sup, skovle og badedyr med. Langør er en smuk lille havn. Fint badespot ved roklubben og hyggeligt lille røgeri, der serverer gode fiskefrikadeller, røget laks og rejer. Mums. Vi plejer at tage rugbrød med og så bare købe remulade og fiskefrikadeller og spise dem i solen. Har i gode ben eller er der voksne, der trænger til at længere gåtur er vandreruten rundt om stavnsfjorden virkelig flot. Særligt delen fra Langør til Stavns Havn.

Stavns havn er en lillebitte hyggelig havn / bådplads med et par bænke. Oplagt frokostspot hvor ungerne hopper i det lave vand. 

Cykelturen fra Langør forbi Stavns og til Besser forbi lufthavnen er skøn. 

Spis smørrebrød eller lagkage hos Søster Sidevind mens ungerne hopper på trampolinen, graver i sandkassen eller klatrer i legetårnet. 

En tur på Besser rev kan anbefales, hvis de små ben kan gå et par kilometer eller 3. Kan man nå op på fem er der en rigtig fin tur ud til Hønsepold – en lille bakke med god udsigt. Den fulde tur til spidsen af revet er 10 km T/R – vær obs på at man ikke må gå der i yngle sæsonen. https://www.visitdenmark.dk/danmark/explore/besser-rev-gdk1127388

Leder man efter en rigtig legeplads er Sambiosen og Samsø skole et godt bud. Der er bibliotek, skaterbane, hoppeland i ferierne og en legeplads ved skolen. De serverer i øvrigt gode croissanter og kaffe! http://www.sambiosen.dk/

Gode strande for børn: 

  • Nordøst siden (se ovenfor ifm issehoved-beskrivelse).
  • Mårup strand (øst siden)
  • Sælvigbugten – stop på en af de mange p-pladser og hop i det lave vand med lækkert sand. Jeg foretrækker parkeringspladsen ved Kanhave Kanalen.
  • Ballen havn – der er sand i den inderste del af havnen, en lille båd og redningsveste til ungerne. Et sandt san-vand-krabbe-mekka. 

Skrevet af Iben Nelson. Ræk ud på 23380078 / nelson.iben@gmail.com hvis du har spørgsmål.