SOMMERFERIE I BJERGENE – NORDITALIEN, ARCO & ORTISEI

I sommerferien 2022 fløj Tobias og Jeg med ungerne til Norditalien (Bergamo) hvor vi havde en uges ferie. Ungerne var 1 og 3 år gamle og Tobias var kørt i bil med cykler og grej. 

Vi kørte fra Bergamo op langs Gardasøen. Smukt og for turistet til os, men et kort badestop var et fint afbræk til køreturen.  

Det var rart at komme til Arco, en lille klatreby 5 km nord for Gardasøen. Masser af klatring, MTB og via ferratta. Primært for de voksne, men der var faktisk en klatrevæg for børn og mulighed for at leje grej og instruktør campingspladsen hvor vi boede. Når ungerne er lidt større tager vi grej med. 

Vi boede på en hyggelig campingplads, Camping zoo, som var fyldt med mtb’er, klatregrej og lå spektakulært op at en meget høj klippe med børne og voksen pool, god legeplads, bordtennis, en lille restaurant og mulighed for at bade i floden. Hyggeligt sted med et godt aktivitetsprogram for lidt større børn end vores. Vi brugte dagene på at cykle en tur med ungerne foran, bade i Gardasøen og spise god is nede i byen. 3 dage var fint her med de små.

Der var meget varmt i Arco om sommeren så vi fortsatte op i bjergene. Vi stoppede 

Alpe di Suisi

Vi kørte op i bjergene og gjorde et stop ved Seiser Alm Bahn i Seis am Schlern. Det er en lift, der går op på et alpeplateau, som er helt enormt smukt. Biltrafik er begrænset deroppe, så man skal vandre eller cykle. Fra Compatch cyklede vi ad 14 og PU til Arnikahutte (Se kortet nedenfor). Super hyggelig frokost og lille legeplads. Virkelig smukt, nok mere vandre end cykelegnet (Læs det er forbudt at cykle) og fortsatte rundt langs kanten ad PU ruten retur til liften. Har man klapvogn med er der en lidt mindre vild rute som faktisk er barnevognsegnet til hytten som stadig er smuk. 

Tobias og Johan tog liften retur og kørte til Ortisei i Val Gardena (Som også hedder Skt. Ulrich). Anton og jeg cyklede med ham på mtb sæde foran ad rute 30A og hele vejen ned til Monte Pana og videre ned i dalen til ORtisei. Det var lige til den lange side, men så smukt og det gik med rigeligt med snacks og variationer over Lille Peter edderkop – Nu på cykel.  

Val Gardena er smukt og børnevenligt. Et sted jeg gerne vil tilbage til. Vi boede i en air bnb lejlighed i Ortisei med udsigt over byen og gratis adgang til byens svømmehal, hvor der både var indendørs børnebassin, lille rutchebane og udendørs faciliteter. Perfekt eftermiddagsaktivitet med ungerne. Lille hyggelig alpeby, som føles mere østrisk end italiensk. 

Op gennem dalen går der en super cykelsti (jeg tror det er en nedlagt Jernbane) og langs denne er der rigtig gode legepladser for hver ca. 2 km. I Ortisei er der en vandlegeplads OG en tog-legeplads og længere oppe i dalen er der en legeplads med pisten-pullier i træ, legetårn og svævebane. Jeg har faktisk aldrig set så mange små gode legepladser ligge så tæt. 

Ud over legepladser og svømmehal er der masser af muligheder for at tage liften på ”i de høje bjerge” og lave små gåture til hytter, der serverer ”Apfelstrudel”. Der er typisk også legepladser og rigtig god udsigt. Vi tog ”Col Raiser” liften op og gik med ungerne i vandrerygsæk til Pieralongia hytte, tæt på Seceda, som bestemt også er et besøg værd, hvis benene rækker. 

Vi tog også en eftermiddag hver på mtb. Tobias kørte selv op og ned. Jeg tog liften op ved Wolkenstein, Dantercepies og kørte en mega fed tur (Rute 303 på kortet).

Næste gang vil jeg på flere af de småture de beskriver på den officielle hjemmeside nedenfor, bl.a. den til Vallunga Valley. Jeg vil også gerne op og have en overnatning i et refugie. Det kunne både være på Alpe di Suisi eller ved Ortisei, f.eks. Brogles Hut (https://www.val-gardena.com/en/tours/detail/hike-from-ortisei-to-brogles-hut/). Det skal man huske at booke på forhånd, hvis man vil have plads. 

Skrevet af Iben Nelson. Ræk ud på 23380078 / nelson.iben@gmail.com hvis du har spørgsmål.

Links
Campingplads, Arco: https://campingzoo.it/en/
Børneklatring Arco; 

https://360gardalife.com/en/route/arco-en/climbing/crag-family-san-martino-
massone/
Mtb Arco: https://www.gardatrentino.it/en/outdoor/bike/MTB/MTB-tours
Outdoor aktiviteter, Arco https://www.gardatrentino.it/en/outdoor/outdoor-overview
Vandrekort, Alpe di Suisi: https://www.dolomiten-suedtirol.com/pdf/wanderkarte_seiseralm.pdf
Den officielle hjemmeside for Val Gardene. Mange gode turforslag: 

https://www.val-gardena.com/en/summer/family-holiday-dolomites/
MTb kort, Val Gardena: https://www.valgardena.it/dl/stchristina/pdf/MTB_Val_gardena_map.pdf