Gone north – skitouring på Island

Island er magisk. Landskaberne er rå. Kæmpe store. Jorden syder, med røg fra sprækker, lavamarkerne strækker sig over kæmpe områder, og slutter der hvor vulkaner og bjerge rejser sig dækket af hvid sne på toppen.

IMG_8707

Midt i de vilde og uregerlige landskaber var der nogen, der havde fundet på at vi skulle stå på ski. En efterårsaften i grejrummet, var Team POW aka Iben og Gitte i fuld gang med forberedelserne til Eagle Race. Da vi kom ud i problemer med et par bremser på en mtb, kom Anders og til undsætning. Og inden vi vidste af det, var cyklen fixet og der var bestilt, hytte, jeeps og flybilletter til Island. Skitouring direkte fra vandkanten mod toppen af de spektakulære bjerge. Efter et enkelte opslag på facebook var hytten fyldt med 7 skinørder, og en 8 hoppede på dagen før afgang.

IMG_8586

Island har en særlig plads i mit hjerte. Første gang jeg var på den lille ø langt mod nord var jeg solgt. Flyvende på små islandske heste i tölt ud over sorte lavastrande i morgengryet eller skumringen, hvor tidevandet netop var lavt nok til at lade os passere. Siden har jeg redet på langtur på kryds og tværs af Island tre gange. Gennem lavaørkner, langs gletchere, forbi Gullfoss og over højlandet. I solskin, regn, og orange overlevelsesregntøj.

untitled shoot-046

Da jeg fandt ud af, at der var flere danskere, der havde været på ski på Island var det kun et spørgsmål om tid, før denne mulighed skulle udforskes. Og med to pakkede jeeps aka duster 1 & 2 på vej mod Troll Peninsula på nordøen, 7 gode venner og en hytte med huttub var fundamentet for et godt eventyr på plads.

untitled shoot-016

Vejret på Island er altid en x faktor, og vi oplevede alt fra total white out til solskin. Desværre mest af det første. Men vi fik en fuldstændig fantastisk dag. Med blå himmel, udsigt til hav og bjerge, masser af højdemeter og perfekt powder. Smilene sad godt fast den dag, og benene blev ømme af at gå endnu en tur til toppen. Skiløbet er altid lidt federe, når man selv har gået op. Den mentale rejse der ligger i at nå til toppen, pakke skindene sammen, tage en ekstra jakke på og klikke bindingerne i giver en ny dimension til skiløbet. Nydelsen er komplet, når man rammer den gode sne og finder den perfekte hældning.

IMG_8664

Anders, Gitte og Jeg havde udset os 700 ekstra højdemeter op til en top over byen. Benene var efterhånden trætte og bjerget drillede – hver gang man troede at toppen var nået var der alligevel lige lidt længere. Lyset forsvandt lige så stille og til tonerne af Kool and the Gang: Celebration åbnede randobaren med G&T på toppen. Skiløbet mod byen var spændende med skaret sne. Lyset fra byen under os og bjergene hele vejen rundt satte en fantastisk scene for turen ned. Med skiløb hele vejen ned til hytterne, og en solid afslutning på en fantastisk dag.

Med tvivlsomt vejr begav vi os alligevel på eventyr med mere og mindre held. To dage omfavnede tågen os på vej ind i dale, og op ad bjergene i håber om opklaring og pudder. Enkelte gange ramte vi god sne, men oftest var der vand på brillerne og en nedtur, der gik i sporet fra opturen for ikke at fare vild eller komme ud i lavinefarligt terræn. Med sneen der klampede under skindene og seriøse test af skaltøjet. Men stadig med smil på læben og masser af eventyr på vej ud i det ukendte.

IMG_0012

Heldigvis blev et par downdays brugt på andre eventyr, hvor freeriding på Islandske heste var en stor succes på en down day og naturen ved Myvátn fungere glimrende i kombination med udendørs islandsk spa.

IMG_0055

Mulighederne på Troll Peninsula er kæmpe. Terrænet er fantastisk smukt og man kan blive ved at pege på nye toppe og drømme om store eventyr. Men når vejret driller må man finde andre eventyr. Så vi pakkede duster 1 & 2 og vendte næsen mod sol i Reykjavik. Vi nåede ikke længere end rundt om bjerget før vejret var bedre, og der blev sat skind på ved en lokal islandsk bondegård, hvor hestene nysgerrigt fulgte med i vores forberedelser og den første del af turen gik over bondemandens hegn før vi ramte bjergene.

untitled shoot-055

Vi fortsatte mod den gode vejrudsigt i Reykjavik. På Island finder man et kort / google earth eller et højt punkt, peger på et bjerg og går derop. Den taktisk fungerede også i Reykjavik, hvor vi endte med udsigt til havet, Reykjavik og Selfoss samt et par rigtig fede runs i spring powder. Prikken over i’et var kolde øl i solen mens skind, ski og støvler tørrede og vi fik samlet op på de bedste røvere efter en uge med masser af eventyr og inspiration til endnu mere touring på Island. Vi kommer igen!  IMG_0075

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *